2009. február 23., hétfő

Grízgombócleves zöldségekkel

Hozzávalók:
1,5 liter víz, 2 sárgarépa, 1 fehér répa, egy nagy marék borsó, 1,5 tyúkhúsleveskocka, a grízgombóchoz: 1 egész tojás, annyi búzadara, amennyit felvesz, egy kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
A borsót, a megtisztított zöldségeket (sárga, és fehér répa) kb. 1,5 liter vízben feltesszük főni, ha megpuhultak a zöldségek beletesszük a tyúkhúsleveskockát és tálalásnál a kész grízgombócot.
Grízgombóc elkészítése:
Egy tojáshoz hozzákeverek annyi búzadarát, amennyit felvesz (vagy egy kicsit kevesebbet, mert úgyis dagad egy kicsit) és 1 kávéskanál szódabikarbónát (ezt ne spórold ki, mert kemény lesz, és nem fő meg). Hagyom kb. 5-10 percig állni, hogy megdagadjon. Majd kanállal kis galuskákat szaggatok forrásban lévő vízbe, és jól megfőzöm a galuskákat. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy ideig főzöm, és mielőtt kiveszem őket a vízből, egyet kiveszek, kettévágom, és megnézem, hogy belül is megfőtt-e.
A grízgombócot csak tálalásnál tegyük a levesbe, különben lehet, hogy elázik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése