2009. február 2., hétfő

Borsófőzelék petrezselymes krokettel














Hozzávalók a borsófőzelékhez:
kb. fél-3/4 kg mirelit vagy friss borsó, só, liszt, olaj, fokhagyma, piros paprika, 2-3 evőkanál tejföl, 1 dl tej, víz

Elkészítés:
A borsót feltesszük vízben főni kb. annyi vízzel, hogy a borsókat ellepje + még kb. 2 dl sós vízben.Míg fő a borsó, elkészítjük a rántást: kb. fél dl olajat felforrósítunk, majd 4-5 evőkanál lisztet megpirítunk benne. Ha enyhén barna színt kap a liszt, félrehúzzuk a rántást a tűzről, majd 2-3 gerezd fokhagymát reszelünk bele. Megvárjuk, míg már nem forró a rántás, és 2-3 teáskanál piros paprikát teszünk bele. Ebbe keverünk 2-3 evőkanál tejfölt, majd 1 dl tejet, és felengetjük vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. Ezzel fogjuk besűríteni a főzeléket.Ha megfőtt a borsó, a rántást belekeverjük, csomómentesen elkeverjük, még egyet-kettőt forralunk rajta.A még finomabb ízhatás elérése érdekében 1 lapos evőkanál cukrot keverhetünk az egész edény főzelékhez.



Hozzávalók a kroketthez:
5-6 db nagy krumpli, só, elvagdosott friss petrezselyem, liszt, amennyit a tészta felvesz, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A krumplikat megmossuk, majd héjában feltesszük sós vízben főni (de lehet megpucolva is, kisebb darabokra vágva, ekkor előbb megfő, viszont többet veszít vitamintartalmából.)Ha megfőtt a burgonya, megpucoljuk, krumplinyomón áttörjük. Ha nem elég sós, még adunk hozzá ízlés szerint sót. Megvárjuk, míg kicsit kihűl, majd egy kis marék aprított petrezselymet keverünk hozzá, valamint annyi lisztet, amennyit a tészta felvesz, de ne legyen túl kemény, hanem jó kis lágy tészta maradjon. Az elkészült tésztát tenyerünkkel kígyó formára sodorjuk, majd 8-10 cm-es darabokra vagdossuk. Meghempergetjük őket zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük. Sütés után a felesleges olajat kéztörlőn leitatjuk róla. Alkalmas húsokhoz köretnek, illetve főzelékekhez is kínálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése