2009. március 13., péntek

Bableves

Hozzávalók:
kb. 200-250 gramm fehér szárazbab, 2-3 nagyobb sárgarépa, 1-2 fehér répa, olaj, só, pirospaprika, liszt, só, fokhagyma.
a galuskához: 1 egész tojás, annyi liszt, amennyit felvesz, kis só,

Elkészítés:
A szárazbabot, ha lehet, előző este beáztatjuk vízbe, hogy könnyebben megpuhuljon. Másnap leszűrjük a levét, tiszta vizet töltünk rá, és sós vízben elkezdjük főzni. Mikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott sárga- és fehérrépát (zellert is lehet, + petrezselyemzöldet)
Közben, míg fő, elkészítjük a rántást: kis olajon megpirítunk pár evőkanál lisztet, majd ha már közepesen barna, levesszük a tűzről, és belereszelünk 2 gerezd fokhagymát. Ha már nem forró, beleteszünk 1 evőkanál pirospaprikát, és felöntjük vízzel és csomómentesen elkeverjük. Ha megfőttek a bablevesben lévő zöldségek is és a bab is, a rántással berántjuk a levest. Ezt követően a már elkészített galuskatésztát (1 tojáshoz egy kis sót keverünk, és annyi lisztet, amennyit felvesz, lehet kicsit keményebb tészta) kanállal a levesbe szaggatjuk (a kanalat közben belemártjuk mindig a levesbe, így a galuskatészta nem ragad rá.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése