2009. január 30., péntek

Töltött káposzta tejföllel


Hozzávalók:

1 konzerv savanyú káposzta, babérlevél, só, bors- a rántáshoz: 1 dl olaj, 5 evőkanál liszt, piros paprika, fokhagyma, - a húsgombóchoz: 30 dkg darált hús, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl rizs, 1 egész tojás, bors, piros paprika, sótejföl


Elkészítés:

A savanyú káposztát enyhén kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl savanyú íze a töltött káposztának, majd egy fazékban kis vízben feltesszük, hogy megpárolódjon. Fedő felett kb. fél óráig pároljuk sós vízben babérlevéllel együtt. Egy kis borsot is teszünk hozzá ízesítésnek. Közben elkészítjük a rántást: az olajban a lisztet megpirítjuk, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát, majd ha kihűlt, 2 teáskanál piros paprikát és annyi vizet, hogy folyós legyen a rántás. Csomómentesen elkeverjük. Közben elkészítjük a gombóchoz valókat: A rizst a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük sós vízben. A darált húst megsózzuk, borsozzuk, piros paprikázzuk, belereszeljük a 3 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a tojást, majd a már nem túl forró rizst és megsózzuk ízlés szerint. Jól összekeverjük a masszát, majd gombócokat formázunk belőle. Ha a káposzta megfőtt, belekeverjük a rántást, csomómentesen elkeverjük, majd óvatosan a gombócokat is beletesszük a fazékba. Lassú tűzön még addig főzzük, ameddig a gombócok is megfőnek (kb. 20 perc). Próbának egy gombócot ketté is vághatunk, hogy megfőtt-e.Melegen tálaljuk, a tetejére egy-két kanál tejfölt tehetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése